Trafo Bakımı Nedir?

Blog

Trafo Bakımı Nedir?

Trafo bakımı, enerji iletim sisteminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Elektrik enerjisinin güvenli ve kesintisiz bir şekilde iletilmesini sağlayan transformatörlerin sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için düzenli olarak bakım yapılması gerekmektedir. Bu makalede, trafo bakımının ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve nasıl gerçekleştirildiğini ele alacağız.

Trafo bakımına başlamadan ilk önce özel güvenlik tedbirleri alınarak yapılması gerekmektedir. Elektrik şebekesinden ayırmadan ve fazların, ana noktanın topraklanması yapılmadan trafo kabinine girilmesi tehlikelidir. Bu yüzden trafo şebeke sisteminden ayrılır. Yüksek gerilim kontrol kalemi ile fazlar sırayla kontrol edilir. Jeneratör beslenmesinden dolayı trafoya tersten enerji verebilir. Trafonun yüksek gerilim tarafı ve alçak gerilim tarafı toprak bağlantıları yapmak doğru bir yöntemdir.
En az 1 yılda 1 kez olacak şekilde bakım ve gerekli kontrollerin yapılması sistemin, trafonun, beslediği şebekenin veya otellerin verimliliği, güvenliği ve stabilizesi yönünden önem arz eder. Elektrik enerjisinin sağlanması, sistemin beslenmesi elektrik makinelerinin çalışabilmesi için gerekli trafolar elektrik makinelerin açısından büyük önemi vardır.

Trafo Yağının Görevi

Trafoların büyüklüğü gücüne göre belirlenir. Güce göre sargı sayısı, kalınlığını ve kaç litre yağ dolumu hesaplanır. Trafo yağının görevleri ise 2 tanedir.

  • Trafo içindeki gerilim çeviren sargılar içerisindeki izolasyonu sağlar.
  • Trafo akım ve gerilim değişimi sırasında orta çıkan yüksek ısıyı soğutmayı sağlar.

Trafo Bakımının Önemi

Transformatörler, enerjinin iletimindeki kritik bir rol oynar. Ancak zaman içinde yıpranabilirler ve verimlilikleri azalabilir. İşte trafo bakımının neden önemli olduğu:

Verimlilik ve Performansı Artırır

Düzenli bakım, transformatörlerin verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Temizlenmemiş veya bakım yapılmamış bir transformatör, enerji kayıplarına neden olabilir ve performansı düşebilir. Bakım ile enerji kaynakları daha etkili kullanılır.

Güvenlik Sağlar

Bir transformatörün düzenli olarak bakımı, elektrik arızalarını ve yangın riskini azaltır. Sızıntılar veya izolasyon sorunları erken tespit edilerek ciddi güvenlik sorunları önlenebilir.

Trafo Bakımı Nasıl Yapılır?

Trafo bakımı, uzmanlar tarafından belirli adımlarla gerçekleştirilir. İşte trafo bakımının temel adımları:

Görsel İnceleme

Transformatörün dışarıdan gözlemlenerek herhangi bir görsel hasar veya sızıntı tespit edilir.

Yağ Analizi

Transformatör yağının kimyasal analizi yapılır. Yağdaki anormallikler, içsel sorunları işaret edebilir.

İzolasyon Testleri

Transformatörün izolasyon direnci test edilir. İzolasyonun bozulması durumunda ciddi arızalar meydana gelebilir.

Temizlik ve Bakım

Transformatör temizlenir ve soğutma sistemleri kontrol edilir. Fazla kir veya tıkanıklık, ısı dağılımını etkileyebilir.

Trafo Bakımı Nasıl Yapılır?

Temel olarak 3 çeşit trafo bakımı vardır. Bunların bakımları düzgün sistematik plan üzerinden profesyonel ekip tarafından trafo bakımları yapılması gerekmektedir.

Günlük Trafo Bakımı

Günlük trafo bakımında faz bakım testi ve kontrolü yapılmaktadır. Trafonuzda günlük olarak yapmanız gereken bakımlar şunlardır:

  1. Ana tank ve koruyucu tankın yağ seviyelerinin her zaman kontrol edilip istenilen seviye olduğunu kontrol etmek.
  2. Rengi pembeye dönmesi durumunda silika jelin değiştirilmesi gerekir.
  3. Herhangi bir delik veya sızıntı tarzı bir şey keşfedilmesi durumunda cihazın kapatılıp gerekli uzman ekiplerle iletişime geçilmesi oldukça önemlidir.

Aylık Trafo Bakımı

Düzenli olarak yaptırmanız halinde trafonuzun ömrü uzayacaktır. Sizi veya işletmenizde mali ve can kayıplarından koruyacaktır.

  1. Yağ seviyesinin kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  2. Hava aktarımını sağlamak için havalandırma deliklerinin ayda bir kez temizlenmeli.
  3. Elektrik trafonuzda var ise yağ doldurma burcunu yağın seviyesinin doğru seviyede olduğunun kontrollerini sağlanması.

Yıllık Trafo Bakım

Bir trafo bakımı yaparken kontrol devresini soğutmak için kullanılan ekipmanların kontrolleri yıllık olarak yapılmalıdır. 

  1. Soğutucu hava fanlarının temizlenmesi gerekmektedir.
  2. Tüm kontrol anahtarlarını, rölelerin ve devrelerin gerekli temizlik malzemeleri yardımı ile temizlenmesi.
  3. Toprak bağlantılarındaki değerlerin kontrol edilmesi gerekmektedir.
  4. Yağ dolduran kısımlarda ki yağ kontrollerinin yapılması gerekmektedir.